Θοδωρής Τσούτσος

Η ΑΕΚ και τα τρία γκολ σε ντέρμπι από Ελληνες!

Νίκη σε ντέρμπι, σκοράροντας τρία γκολ μόνο με Ελληνες ποδοσφαιριστές. Από πότε έχει να γίνει και τι μπορεί να σημαίνει για την ΑΕΚ; Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό πέρασε, άφησε ό,τι άφησε στον καθένα, δίδαξε ό,τι δίδαξε ή άλλαξε ό,τι άλλαξε στον καθένα, δημιούργησε συζητήσεις, "τρέξαμε" και το μυαλό μας πίσω για να θυμηθούμε ανάλογους αγώνες, ανατροπές, νίκες και αγωνίες. Ωστόσο, σκαλίζοντας το παρελθόν, προκειμένου να το "κολλήσεις" στο παρόν, μπορεί καμιά φορά να προκύπτει το μέλλον!

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα που έφερε αυτό το ματς, δηλαδή το από πότε η ΑΕΚ πέτυχε ανατροπή σε ντέρμπι, από πότε ο Ολυμπιακός έχασε ενώ ήταν δύο γκολ μπροστά, από πότε οι κιτρινόμαυροι είχαν να βρεθούν στο +5 από τους ερυθρόλευκους και μόνοι στην κορυφή, από πότε η ομάδα του Πειραιά είχε να βρεθεί στο -5 από την κορυφή, από πότε το ένα, από πότε το άλλο, ας βάλουμε στην εξίσωση ότι η ΑΕΚ πήρε το ματς σκοράροντας τρία γκολ με Ελληνες ποδοσφαιριστές.

Εχει κι αυτό τη σημασία του, πιθανότατα μεγαλύτερη διότι προφανώς δείχνει και μία φιλοσοφία. Ενα πλάνο που είναι σε εξέλιξη, σε ανάπτυξη και που τελικά φαίνεται να υποστηρίζεται από την ΑΕΚ. Αφενός αυτό. Αφετέρου φαίνεται να αποδίδει και καρπούς. Ντέρμπι ανάμεσα στους τέσσερις στο πρόσφατο παρελθόν έχουν κριθεί από Ελληνες ποδοσφαιριστές. Κυρίως με ένα γκολ. Σχετικά πρόσφατα, σε βάθος 5ετίας δηλαδή, με δύο γκολ από Ελληνες ή τον ίδιο Ελληνα. Αλλά το να πάρει ένας από τους τέσσερις μεγάλους ντέρμπι έχοντας σκοράρει τρία γκολ μόνο με Ελληνες, πρέπει να χαθείς στο βάθος του χρόνου για να το βρεις.

Μιλώντας για τουλάχιστον δύο γκολ, η τελευταία φορά που η ΑΕΚ είχε πάρει ντέρμπι ήταν στις 7 Μαΐου 2012, 2-0 τον Παναθηναϊκό για τα πλέι οφ με Μάκο και Κλωναρίδη. Ο Παναθηναϊκός το είχε κάνει πιο πρόσφατα από όλους, 31 Μαΐου 2015, 2-0 τον ΠΑΟΚ με Μαυρία και Καρέλη. Ο Δικέφαλος τη Βορρά από την πλευρά του το είχε καταφέρει εναντίον του Ολυμπιακού, στις 9 Μαρτίου 2014, 2-1 σκοράροντας με Αθανασιάδη και Τζαβέλλα. Οσο για τους ερυθρόλευκους, μιλώντας πάντα για νίκη σε ντέρμπι τουλάχιστον με δύο γκολ υπέρ, έχουν να το πετύχουν σχεδόν οχτώ χρόνια, από τις 29 Νοεμβρίου 2009, 2-0 επί του Παναθηναϊκού με σκόρερ και των δύο τερμάτων τον Μήτρογλου.

Το ενδιαφέρον, όμως, δεν είναι τα δύο γκολ. Αυτό έτσι κι αλλιώς δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η ΑΕΚ την περασμένη την Κυριακή πέτυχε τρία γκολ σε ντέρμπι και το έκανε μόνο με Ελληνες, Χριστοδουλόπουλο και Μάνταλο. Από πότε είχε να το ξανακάνει αυτό; Από πότε έχουν να το πετύχουν οι υπόλοιποι; Και κυρίως, τι κατάφεραν τη σεζόν που το έκαναν; Για να έχει νόημα και η συζήτησή μας.

Ας αφήσουμε την ΑΕΚ τελευταία, διότι εκείνη δείχνει να "ζωντανεύει" και πάλι τέτοιες εποχές, με βάση Ελλήνων ποδοσφαιριστών που κάποτε της είχαν προσφέρει πολύ σημαντικές επιτυχίες. Πρόσφατα, το λες κι έτσι και σίγουρα πιο πρόσφατα από όλους, το είχε καταφέρει ο Παναθηναϊκός. Στις 8 Φεβρουαρίου 2009 είχε επικρατήσει με 3-0 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, με δύο γκολ του Βύντρα και ένα του Μάντζιου. Ηταν η χρονιά που πέρασε δύο προκριματικούς στο Champions League και προκρίθηκε ώς πρώτος από τον όμιλο, αφήνοντας πίσω Ιντερ και Βέρντερ, που τις είχε κερδίσει στην έδρα τους και Ανόρθωση. Στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Μάλαγα στο γκολ, αλλά είχε αρχίσει πια να φτιάχνεται η ομάδα του νταμπλ την επόμενη χρονιά.

Για να συναντήσουμε τέτοιο, ας το πούμε επίτευγμα, από τον Ολυμπιακό θα πρέπει να επιστρέψουμε στο 1998. Προσέξτε σεζόν, η καλύτερη της ομάδας στο Champions League όλα μα όλα αυτά τα χρόνια. Στις 5 Δεκεμβρίου 2012, έχοντας εξασφαλίσει ως πρώτος την πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης στον όμιλο με Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Πόρτο και Αγιαξ, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-2 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Με ανατροπή από 2-0, γηπεδούχος ήταν ο ΠΑΟ, έχοντας ως σκόρερ τον Καραπιάλη με δύο γκολ, τον Ανατολάκη και ένα αυτογκόλ από τον Αλεξόπουλο. Ολοι Ελληνες. Η σεζόν κατέληξε με νταμπλ για τους ερυθρόλευκους, νίκη στον τελικό επί του ΠΑΟ με 2-0 παίζοντας με δέκα παίκτες από το 32' (αποβολή Αμανατίδη) και στην Ευρώπη, ένα... φύσημα πριν τα ημιτελικά, σε εκείνο το 1-1 με την Γιουβέντους.

Πάμε στον ΠΑΟΚ, που για να βρεις μόνο Ελληνες παίκτες σε νίκες σε ντέρμπι με τρία γκολ ενεργητικό και πάνω, πρέπει να επιστρέψεις πολύ πίσω. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ήταν κάτι στιγμές στις αρχές της νέας χιλιετηρίδας, τότε που είχε πάρει κάποιους αγώνες ντέρμπι με εντυπωσιακό τρόπο και σκόρερ Ελληνες, αλλά και Κύπριους. Οκκά, Εγκωμίτη, Γιασεμή... Μεγαλύτερη στιγμή από όλες αυτές, η νίκη στον τελικό Κυπέλλου επί του Ολυμπιακού με 4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 12 Μαΐου 2001. Με τέρματα των Μπορμπόκη, Γεωργιάδη, Ναλιτζή, αλλά και του Εγκωμίτη.

Η αφορμή, βέβαια, για να "ανακατέψουμε" το παρελθόν ήταν η ΑΕΚ. Η νίκη στο ντέρμπι, τα τρία γκολ από Ελληνόπουλα, τα οποία δημιουργούν αναμνήσεις από το παρελθόν της. Η ΑΕΚ είχε να σκοράρει τρία γκολ σε ντέρμπι μόνο με Ελληνες από τις 19 Μαΐου 2001, στη νίκη με 3-2 επί του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τσιάρτας, Νικολαΐδης και Κωνσταντινίδης σημείωσαν τα τέρματα, σε μία σεζόν που εντός συνόρων θα μπορούσε να έχει κυλήσει διαφορετικά, εκτός συνόρων όμως είχε ως μεγαλύτερη στιγμή την πρόκριση επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Με το 4-4 στη Γερμανία και τη νίκη 2-0 εντός έδρας. Ο αποκλεισμός ήρθε από την Μπαρτσελόνα, αλλά ήταν προφανές ότι η ΑΕΚ "έστρωνε" μια ομάδα που την επόμενη σεζόν, με τον Φερνάντο Σάντος πια στον πάγκο, θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Το στέρησε η ήττα 4-3 από τον Ολυμπιακό, αλλά μία εβδομάδα αργότερα ήρθε το Κύπελλο στη νίκη με 2-1 επίσης εναντίον του Ολυμπιακού.

Αλλες εποχές, βέβαια. Σωστό. Πολύ διαφορετικές, ειδικά αν μιλάμε για τόσα χρόνια πίσω. Το ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη ήταν διαφορετικό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά η περίπτωση της φετινής ΑΕΚ δείχνει ότι το παρελθόν, ο τρόπος με τον οποίο κάποτε ελληνικές ομάδες έφεραν τις επιτυχίες της, τότε που γινόταν "κράχτης" για εκείνους, μπορεί να βρει εφαρμογή και στις ημέρες μας. Αρκούν δύο πράγματα. Πρώτον, να μπορείς να διαλέγεις τους σωστούς. Δεύτερον να έχεις τον τρόπο να τους αξιοποιήσεις. Η Ενωση για την ώρα δείχνει να τα καταφέρνει καλά και στα δύο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x